In een gemiddeld huishouden is ongeveer 75 % van het energieverbruik nodig voor de verwarming in de woning. Het is dus efficiënt om een zo goed mogelijke isolatie toe te passen. Zo kunt u jaarlijks honderden euro’s besparen.

Hout zet uit bij verwarming. De houtporiën absorberen volledig het watergehalte in de lucht tot het verzadigingsgehalte bereikt is., waarna het overtollige vocht wordt afgestaan aan de binnen- of buitenlucht.
Dit zorgt voor een optimale vochtregulatie.

Houten woningen stralen een gevoel van warmte uit.
De omgevingstemperatuur in een houten woning is meestal zo’n twee graden lager dan in een stenen woning, maar u ervaart hetzelfde warmtegevoel. Dit scheelt dus aanzienlijk in de stookkosten.

Hout bezit een uitstekende warmte-isolatie. Het warmte-isolerende vermogen is maar liefst zes maal groter dan bij een traditionele bouw met stenen. Wanneer een stenen huis in de winter wordt opgewarmd, nemen de wanden eerst een groot deel van de warmte op. Bij houtbouw wordt de binnenlucht echter meteen verwarmd, omdat hout veel minder massa heeft dan steen. In combinatie met goede isolatie, resulteert dit in een warm huis in de winter en een lagere energierekening. In de zomer is een houten huis juist vanwege deze redenen koel.