Loghomes Nederland - Uw HoutkompasLoghomes Nederland - Uw HoutkompasLoghomes Nederland - Uw Houtkompas 

Klik hier voor het fotoalbum "woonhuizen_hout"

Omdat er zoveel verschillende bouwsystemen zijn, is het belangrijk om goed te bekijken wat al uw wensen zijn, wat uw persoonlijke eigenschappen zijn en wat het bouwbesluit van de gemeente aangeeft voor het te bebouwen perceel. Het is dus erg belangrijk dat wij deze factoren goed bekijken voordat we met een ontwerp beginnen. Als wij u goed op de hoogte gesteld hebben van alle voor en nadelen van alle bouwsystemen kunnen we verschillende woningen bekijken om een impressie te krijgen waar het ontwerp allemaal aan moet voldoen.

De horizontale logs constructie is één van de oudste bouwmethoden die gebruikt wordt over de gehele wereld. De logs kunnen handmatig gemaakt worden maar ook machinaal. Om een loghome te ontwerpen moet u kennis hebben van deze bouwmethode. U moet bijvoorbeeld weten dat binnen twee jaar na de bouw van het huis de logs acclimatiseren en daardoor gestaag zakken. Dit kan ongeveer 5% zijn van de totale hoogte van de woning. Dit is afhankelijk van het soort hout, het profiel en het gebruik van massieve of gelamineerde logs. Dit zijn belangrijke gegevens met betrekking tot de eerste fase van het ontwerpen van het huis.

Denk bijvoorbeeld aan de dakconstructie van de woning: deze dakconstructie moet mee kunnen zakken met de muren. De dakconstructie moet dus kunnen scharnieren en mee kunnen zakken door middel van glij-ankers. Boven de ramen en deuren moet extra ruimte opengelaten worden zodat de woning kan zakken en geen spanning creëert op de ramen en deuren. De deuren en ramen moeten dus ook gestaag met de woning mee zakken.

Erg belangrijk is het voor de woning dat al het hout gedroogd word tot een bepaalde vochtigheids graad. Hoe minder vocht er in de logs zit hoe minder de woning zal werken. Het hout dat wij gebruiken wordt allemaal in droogkamers gedroogd en er wordt dubbel gecontroleerd of de vochtigheidsgraad laag genoeg is. Hierdoor kunnen wij onze garantie op deze logs afgeven.


Houtskeletbouw


Bij deze manier van bouwen wordt er een framewerk in de fabriek geheel klaar gemaakt. Alle deur en raam openingen zitten dus al op de juiste plaats. Aan 1 zijde van de wand worden OSB platen gemonteerd voor extra stevigheid. Deze wanden worden dan naar de bouwlocatie gebracht en in enkele dagen geplaatst. Zo heb je dus de woning in nog geen week tijd waterdicht.

Dan word de buitenkant afgewerkt met het gewenste bekledingsmateriaal. Hier zijn wel 1000 verschillende mogelijkheden in. Ook is het mogelijk om de buitenkant te stucadoren of je kunt de woning ook met het revolutionaire logsidingsysteem bekleden. De ramen en deuren kunnen er in en de binnenkant kan worden afgewerkt. Dus ook met dit systeem veel besparingen op arbeid. En een zeer hoge isolatiewaarden.


Revolutionair logsiding systeem


Met trots mogen wij ons nieuwste revolutionaire logsiding systeem presenteren. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling is het zover. Dit systeem is een doorbraak in de woningbouw van Europa. De uitstraling van een loghome en de stevigheid, voordelen en goedkope bouwwijze van een houtskeletbouw woning. Het is een combinatie van houtskeletbouw en houtstapelbouw.

De wanden worden geheel voorgefabriceerd in de fabriek. En in enkele dagen opgebouwd op locatie. De buitenwanden worden afgewerkt met logsiding. En op de hoeken worden massieve logs geplaatst die overlopen in de logsiding. Hierdoor creëer je de natuurlijke uitstraling van een houtstapelbouw woning. En heb je de positieve eigenschappen van een houtstapelbouw woning. Het is ook mogelijk als je kiest voor deze bouwwijze om de binnenwanden met rechte beplanking of met gips af te werken. Mocht er in de toekomst iets gebeuren zoals beschadiging met een of meerdere logs aan de buitenkant is het heel makkelijk om deze te vervangen. Ook is het mogelijk dat je na 25 jaren bijvoorbeeld de gehele woning een andere uitstraling geeft. En zo kunt u dus op een goedkope manier de logsiding aan de buitenkant vervangen met een ander model of andere materiaalkeuze.

Nu zal dit niet de opzet zijn van u te bouwen woning maar niemand kan in de toekomst kijken. Maar dit is een extra optie aan de woning als je deze in de verre toekomst wilt aanpassen met een aanbouw of een nieuwe uitstraling wilt geven.

De grootste voordelen van deze bouw zijn:

  • Goedkope manier van bouwen
  • Zeer korte bouwtijd
  • Hoogst mogelijke isolatie die wenselijk is.
  • Veel minder kans op scheuren.
  • Meer mogelijkheden voor aanpassingen in de toekomst.

Om nog een rustieke uitstraling te creëren kunnen we als extra optie de logsiding bewerken met een schilmes. Ook is het mogelijk om tussen de logsiding beplanking van ongeveer 3 a 4 cm breed te plaatsen die later afgevoegd wordt met een speciale pasta.
Zo creëer je een uitstraling van een hele oude houtstapelbouw woning.Ook voor de hoeken hebben we verschillende oplossingen.

Swedish cope But and pass Straight log 
 

Ronde massieve logs

Ronde massieve logs kunnen worden geleverd met een doorsnede van 12 tot en met 40 cm. Logs van 16 en 18 cm doorsnede worden het meest gebruikt voor niet permanent bewoonbare objecten. Logs van 18, 20 en 22 cm doorsnede worden het meest gebruikt voor objecten die permanent bewoond worden. Ronde logs hebben als kenmerk dat ze scheuren. Een boomstam zet uit en krimpt bij verschil van temperatuur en verschil van luchtvochtigheid. Hierdoor ontstaat er spanning in de kern van de stam en dat heeft scheurvorming tot gevolg. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat bij deze bouw past. Veel mensen vinden dit dus een mooi kenmerk aan een houtstapelbouw woning.

Is dit een eigenschap die u niet mooi vindt aan houtbouw, dan stappen we vaak over naar gelamineerde stammen of het revolutionaire logsiding systeem.


Rechthoekige massieve logs

Rechthoekige logs hebben een minder robuuste uitstraling als de ronde logs. Deze rechte stammen creëren een strakke en rustige uitstraling. Deze logs kunnen worden geleverd met een breedte van 4 cm tot wel 30 cm. Bij rechthoekige massieve logs scheurt het hout minder als bij ronde massieve logs. Dit komt doordat deze uit een dikkere stam worden gezaagd. Tijdens deze bewerking verliest de stam al een deel van zijn spanning. Dit betekent wel dat er meer zaagverlies is bij rechte massieve stammen dan bij ronde massieve stammen. Hoe dunner de stam, hoe minder kans op scheurvorming.

Ook word vaak gekozen voor houtstapelbouw aan de buitenkant en een voozetwand van houtskelet aan de binnenkant. Dit verhoogt de isolatiewaarde en gaat scheurvorming en zakking zo veel mogelijk tegen. De binnenmuren blijven bij deze bouwwijze wel gewoon massief en enkelwandig.


Handbewerkte logs

Dit is de oudste bouwmethode op het gebied van houtbouw. De logs worden allemaal geschild met behulp van een schilmes of motorzaag. Dit geeft een rustieke uitstraling aan het geheel. De verbindingen worden handmatig afgeschreven. Met behulp van een motorzaag wordt deze verbinding met precisie uitgezaagd. Elke stam heeft een andere diameter. Deze diameters kunnen oplopen tot 40 cm doorsnede. Ook bij deze bouwwijze zijn weer tal van verschillende bouwmethodes mogelijk. Graag bekijken wij met u wat de beste bouwmethode voor uw project is.

Vaak geeft het bouwbesluit van de gemeente aan dat u dubbelwandig moet bouwen, zodat de juiste RC waarde wordt behaald. Hout heeft een uitstekende isolerende werking. Maar volgens het Nederlandse bouwbesluit is deze RC waarde niet voldoende voor een woning. Dit is en blijft een discussiepunt bij uw bouwaanvraag. Wat wij dan aanraden is om de RC waarde van de vloer, dak en ramen zo hoog mogelijk te nemen en een optimaal verwarmingssysteem voor uw woning te nemen zodat de gemiddelde RC waarde van u woning hoog genoeg is om een bouwvergunning te krijgen. Stemt de gemeente hier niet in toe dan moeten we gaan voor de optie dubbelwandig bouwen of voor een houtskeletbouw met eventueel het revolutionaire logsiding systeem.

Het is ook mogelijk een houtstapelbouw woning dubbelwandig te bouwen. Dan krijg je een extra wand van gestapelde logs rondom.


Gelamineerde logs

In 1978 werd er een methode ontwikkeld waarmee een blijvend nauwkeurig passende en trekvrije balk werd bereikt. Deze gelamineerde stammen hebben het voordeel dat ze minder werken en dus ook minder snel scheuren. Ook buigen en splijten ze stukken minder doordat er meerdere houten delen tegen elkaar gelijmd zijn, het zg. gelamineerde logsysteem. Ook kunnen deze gelamineerde stammen meer krachten verdragen dan een massieve stam. Daarom ziet u vaker in dakconstructies dat de draagbalken gelamineerd zijn.

Gelamineerde logs hebben als voordeel dat het hout nauwelijks zakt of scheurt, dit in tegenstelling tot de ronde en rechthoekige logs. Vooral in het vochtige klimaat van Nederland is dit een groot voordeel. De kosten van gelamineerde logs zijn wel aanzienlijk hoger.