Milieu

Het wordt steeds belangrijker om duurzaam en ecologisch te bouwen. Bouwen met hout is hier een heel goed voorbeeld voor. Bouwen met hout is veel minder milieu belastend dan de traditionele bouw met stenen. Cradle to Cradle is een nieuwe kijk op het duurzaam bouwen. Dit is het hergebruiken van materialen. Deze kringloop visie is erg belangrijk om ook in de toekomst te kunnen blijven produceren en consumeren om het milieu zo min mogelijk te belasten. Al het hout dat wij gebruiken komt uit bossen die bekend staan om hun duurzaam bosbeheer. Voor elke boom die wordt gerooid, worden nieuwe bomen aangeplant. De zelf regulerende werking van boomstammen komt tot zijn recht in de verwarming van u woning. De energie die nodig is om uw houten woning op te warmen bedraagt tot 30% minder dan het opwarmen van een traditionele stenen woning. Ook bekijken wij graag met u wat de mogelijkheden zijn om te kiezen voor zonnepanelen, aardwarmte en andere milieubewuste technieken.

Isolatie

In een gemiddeld huishouden is ongeveer 75 % van het energieverbruik nodig voor de verwarming in de woning. Het is dus efficiënt om een zo goed mogelijke isolatie toe te passen. Zo kunt u jaarlijks honderden euro’s besparen. Hout zet uit bij verwarming. De houtporiën absorberen volledig het watergehalte in de lucht tot het verzadigingsgehalte bereikt is., waarna het overtollige vocht wordt afgestaan aan de binnen- of buitenlucht. Dit zorgt voor een optimale vochtregulatie. Houten woningen stralen een gevoel van warmte uit. De omgevingstemperatuur in een houten woning is meestal zo’n twee graden lager dan in een stenen woning, maar u ervaart hetzelfde warmtegevoel. Dit scheelt dus aanzienlijk in de stookkosten. Hout bezit een uitstekende warmte-isolatie. Het warmte-isolerende vermogen is maar liefst zes maal groter dan bij een traditionele bouw met stenen. Wanneer een stenen huis in de winter wordt opgewarmd, nemen de wanden eerst een groot deel van de warmte op. Bij houtbouw wordt de binnen lucht echter meteen verwarmd, omdat hout veel minder massa heeft dan steen. In combinatie met goede isolatie, resulteert dit in een warm huis in de winter en een lagere energierekening. In de zomer is een houten huis juist vanwege deze redenen koel

Gezondheid

Gezondheid is een van de belangrijkste dingen in onsleven, waar we dus erg bewust mee om moeten gaan. Dat het leven in een loghome ook nog eens veel gezonder is dan leven in een gewone stenen woning is mooi meegenomen. Ten eerste de vochtregulerende werking van een loghome. Een houten woning is een perfecte vochtregelaar van nature. De woning neemt het teveel aan vocht op en bij te droge lucht zorgt het hout voor een gelijkmatige constante vochtigheidsgraad in huis. Hout heeft ook een zuiverende werking op de lucht om ons heen. Het is bewezen dat mensen met allergieën, astma en zelfs reuma baat kunnen hebben bij het wonen in een houten woning. Leven in een droge atmosfeer is ongezond en leidt snel tot hoofdpijn, verkoudheid, keelpijn en zelfs bronchitis. Een teveel aan vocht is ook niet goed want dit kan weer leiden tot spierpijn en reuma. Hout bevat bovendien stoffen van plantaardige oorsprong die een ontsmettend effect hebben en die natuurlijke bescherming bieden tegen besmetting met ziektekiemen. Onderzoek in Oostenrijk heeft reeds aangetoond dat mensen die wonen in een loghome beduidend minder stressgevoelig zijn dan mensen die wonen in een stenen woning. In een loghome ben je constant omringd door een natuurlijke en rustgevende omgeving.

Duurzaamheid

Hout is een uiterst duurzaam materiaal. Een levensduur van enkele honderden jaren is lang geen uitzondering. Denk maar aan de funderingen van Venetië en Amsterdam die volledig uit houten palen bestaan, of de houten gebinten van onze kathedralen die al honderden jaren in tact zijn, of schepen die uit hout zijn opgebouwd etc. etc. Wat belangrijk is bij een loghome is dat het hout goed behandeld wordt. Wij bekijken graag met u de mogelijkheden betreft de behandeling van uw houten woning. Ook bekijken wij waar de woning komt te staan en wat de weersomstandigheden in dat gebied zijn. Daarnaast bekijken we hoe groot wordt het overstek van de woning wordt en hoe hoog uw houten woning vanaf het maaiveld komt te staan. Bij een groot overstek worden de wanden namelijk nagenoeg niet beïnvloed door de regen. Komt de woning minimaal 30 cm vanaf het maaiveld, dan heeft de onderkant van uw woning nagenoeg geen last van opspattend water. Dit zijn belangrijke gegevens die we in het ontwerp opnemen om zo een duurzame woning maken.

Hebben wij uw interesse gewekt?

Hopelijk bent u erachter gekomen hoe belangrijk het voor ons is dat u kwalitatief goed werk geleverd krijgt voor een hele goede prijs. Als u vragen heeft of een afspraak wilt maken neem dan vrijblijvend contact met ons op.