Houtstapelbouw, machinaal

Rechthoekige massieve logs

Rechthoekige logs hebben een minder robuuste uitstraling als de ronde logs. Deze rechte stammen creëren een strakke en rustige uitstraling. Deze logs kunnen worden geleverd met een breedte van 4 cm tot 30 cm. Bij rechthoekige massieve logs scheurt het hout minder als bij ronde massieve logs. Dit komt doordat deze uit een dikkere stam worden gezaagd. Tijdens deze bewerking verliest de stam al een deel van zijn spanning. Dit betekent wel dat er meer zaag verlies is bij rechte massieve stammen dan bij ronde massieve stammen. Hoe dunner de stam, hoe minder kans op scheurvorming. Ook word vaak gekozen voor houtstapelbouw aan de buitenkant en een voorzetwand van houtskelet

aan de binnenkant. Dit verhoogt de isolatiewaarde en gaat scheurvorming en zakking zo veel mogelijk tegen. De binnenmuren blijven bij deze bouwwijze wel gewoon massief en enkelwandig.

Gelamineerde logs

Gelamineerde stammen hebben het voordeel dat ze minder werken en dus ook minder snel scheuren. Ook buigen en splijten ze stukken minder doordat er meerdere houten delen tegen elkaar gelijmd zijn, het zg. gelamineerde logsysteem. Ook kunnen deze gelamineerde stammen meer krachten verdragen dan een massieve stam. Daarom ziet u vaker in dakconstructies dat de draagbalken gelamineerd zijn. Gelamineerde logs hebben als voordeel dat het hout nauwelijks zakt of scheurt, dit in tegenstelling tot de massieve logs. Vooral in het vochtige klimaat van Nederland is dit een groot voordeel.

Geisoleerde logs

Gelamineerde balken, waarin de isolatie reeds in de kern verwerkt is, zorgen ervoor dat u profiteert van een snelle bouw met een zeer hoge isolatiewaarde. Zowel de buiten- als de binnenkant van de muur is meteen afgewerkt. Tevens geeft een houten woning meteen een warm karakter.